2009-02-22

Udon Japanska vetenudlar

Udon är tjocka vetenudlar, de serveras oftast med en tun, klar soppa eller buljong samt eventuella grönsaker eller ägg. De är förvånansvärt lätt att göra de själv så varför inte prova?

Ingredienser
Udon (3-4 port)
mjöl 500 – 600g
salt vatten (200ml vatten + 2msk salt)

Soppa (1 port)
dashi buljong (dashi pulver 1/2 tsk + vatten 200ml)
soya 1 msk
sake 1 msk
socker 1/2 tsk
ägg 1 st
purjolök ca 4 cm (eller så mycket du vill)

1. Häll mjölet i stor skål och tillsätt vatten i den.

2. Blanda mjölet och vattnet med en träslev.

3. Blanda sedan mjölet och vattnet väl med händer tills det blir smidigt. Den ska inte vara fuktig eller blöt utan torr och fast. Om den är för fuktig addera mer mjöl. Gör till slut en stor boll av degen, lägg sedan degen i en stor plastpåse.


4. Lägg den på golvet och täck eventuellt med handduk. Gå sedan på degen i ca 20 minuter.


5. Lägg ut den på förmjölat bord. Mjöla extra på degen och kavla ut till ca 3-4mm.

6. Vik degen som på bilden och skär i strimlor ca 5-6 mm breda.



7. Koka soppan. Lägg i allt utom ägget och koka försiktigt. När allt är ihop kokat ser fint ut knäck ägget och blanda fort i det.

8. Koka udon i en separat gryta, koka med mycket vatten så ta en stor gryta. När vattnet kokat upp lägger man i udon och låter det koka i ca 12 min. Glöm inte att röra om då och då. Kokar det upp för kraftigt addera kallt vatten bit för bit.


9. När udon är klara häll av i ett durkslag och servera i soppan.

2 kommentarer:

Nazy sa...

Vad kan man ta om man inte har dashi buljong?

Anonym sa...

Själv brukar jag använda vatten, soya, fiskbuljong (halv tärning per portion), sake, purjolök och "en skvätt" mirin. Fungerar utmärkt!